Beräkna kostnad för nya pantbrev

Pantbrev är det dokument som används som säkerhet för ett lån. För bostäder är pantbrevet en inteckning i fastigheten och uppgår till ett visst belopp av fastighetsvärdet. Det används för villor, bostadsrätter, fritidshus och skogsfastigheter.

När du köper ett nytt boende måste du ganska så säkert ta ut nya pantbrev. I de allra flesta fall har föregående ägare bott där ganska länge och de befintliga pantbreven är en bra bit under det bolån som du kommer att teckna. Då måste nya pantbrev tas ut och det kostar en slant. Här kan du räkna ut hur mycket.Lagfartskostnad beräkning

Lagfarten är dokumentet i vilket det framgår vem som äger en fastighet. När en bostad byter ägare ska det registreras och det görs av nya ägaren. Registeravgiften ligger på 875 kr och är fast.

Därtill kommer en rörlig stämpelskatt på 1,5% av köpeskillingen eller taxeringsvärdet föregående år. Det som används är det belopp som är störst.Vanliga frågor om lagfart och pantbrev

När betalar man för lagfart och pantbrev?

Lagfart betalas när man blir ny ägare till en fastighet eller en tomträtt. Betalningen sker efter att Lantmäteriet är klar med handläggningen av ärendet. En faktura skickas ut och man får 30 dagar på sig att betala.

Betalar man lagfart på bostadsrätt (lägenhet)?

Det är bara på fast egendom som lagfartsavgift tas ut. En bostadsrätt är rätten att bo i fastigheten som ägs av bostadsrättsföreningen. Därför betalar man inte lagfart vid köp av bostadsrätt.

Ska man betala pantbrev vid köp av fritidshus?

Alla lån för köp av fastigheter måste täckas av ett pantbrev. Köper du ett fritidshus som du belånar ska pantbrev på samma belopp som lånet tas ut. Betalar du hela köpet med egna pengar behöver man således inte betala för pantbrev.

Hur mycket pantbrev har jag?

Lantmäteriets tjänst "Min Fastighet" ger detaljerad information om din egen fastighet. Med e-legitimation eller Mobilt BankID kan du logga in och se hur mycket pantbrev som är uttaget på din villa eller fritidshus.

Kan man låna till pantbrev och lagfart?

Det korta svaret är Ja, det går att låna pengar för att betala lagfart och pantbrev. Det är däremot inte en kostnad som ingår i bostadens värdering och kan därför inte bakas in i ett bolån. Du som köpare måste stå för pantbrevs- och lagfartskostnaden själv.

Behöver du låna till dessa avgifter finns det privatlån att ta till men tänk igenom det en extra gång innan. Om din ekonomi kräver att du behöver låna till detta så kanske ett bostadsköp inte är rätt tajmat just nu.

Rekommenderade onlinetjänster för privatlån

  • Lendo
    Förmedlare som letar bästa lånet åt dig. Tjänsten är gratis.
  • Bank Norwegian
    Konkurrenskraftiga privatlån och ett gratis kreditkort med generöst bonussystem.